تابناک بررسی می کند؛

کیفیت؛ کلیدی ترین گزینه انتخاب کالای خارجی است/حمایت از تولید ایرانی نیازمند فرهنگسازی است

گروه استان ها- کافی است در بین اطرافیان خود نگاهی بیاندازید تا متوجه شوید در چه حد حاضر به پرداخت هزینه های گزاف برای استفاده از کالاهای خارجی بوده و یا علاقه دارند لااقل چندین وسیله از اجناس خارجی را در منزل و زندگی روزمره خود داشته باشند.
کد خبر: ۱۱۸۸۹۵۹
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۵ 09 November 2024

به گزارش خبرنگار تابناک از کرمان، هر ساله به مناسبت روز کیفیت، از کارخانجات، برندها، شرکت ها، تولیدکنندگان و صاحبان صنایع و کالاهای باکیفیت معرفی و تقدیر می شود. 
علاوه بر سوغات و صنایع دستی منحصر به فرد هر شهر و استان در کشور پهناورمان، بسیاری از کالاهای ایرانی در دنیا نیز دارای جایگاه ویژه ای هستند و کیفیت بی نظیر آنها زبانزد خاص و عام است؛ از زعفران و پسته ایرانی گرفته تا فرش، خاویار، برنج ایرانی و... 
از گذشته های دور نیز صنایعی مانند کارخانجات تولید لوازم خانگی، وسایل گرمایشی و سرمایشی، تجهیزات کشاورزی و صنایع غذایی با کیفیت در ایران فعالیت داشته و توانسته‌اند مصرف کنندگان بسیاری را برای سال های متمادی جذب و نام خود را در اذهان ماندگار کنند.
اما در سال های اخیر چه اتفاقی افتاده که میل به خرید و مصرف کالاهای خارجی در جامعه روز به روز افزایش یافته و در برخی موارد مایه فخر و مباهات است.


تمایل به خرید کالای خارجی در نسل جوان بیشتر است
هرچند که تولید برخی اقلام نظیر لوازم خانگی، مونتاژ و تولید مشترک با سایر کشورها بوده و یا قطعات اصلی این وسایل از خارج تامین می شود اما باز هم اقبال عمومی به استفاده از برندهای معروف و مشهود خارجی موجود در ایران بوده و تمایل به خرید کالای خارجی در نسل جوان بیشتر نمایان است.
برای یافتن دلیل این امر سری به خیابان امام خمینی کرمان می زنم، جایی که به وفور فروشگاه ها و مغازه های لوازم خانگی، جهیزیه، لوازم آشپزخانه و دکوراسیون یافت می شود.
از زوج جوانی که به خرید مشغول هستند، اولویت آنها نسبت به استفاده از کالای ایرانی و خارجی و دلیل آن را جویا می شوم، دختر جوانی که در آستانه برگزاری مراسم ازدواجشان قرار دارد، اولویتش را خرید کالای خارجی بیان کرده و می گوید: دلیل این اصرار راحت بودن خیالمان از کیفیت آن است.
وی در ادامه افزود: به دلیل گرانی هفتگی اجناس متاسفانه امکان خرید همه کالاهای مورد نیازم را از برندهای خارجی ندارم اما باز هم سعی می کنم از بین داخلی ها کم عیب ترین را انتخاب کنم.


یکی از دلایل انتخاب اجناس خارجی طراحی زیبا و دوام آنها است
همسر این خانم جوان نیز دلیل علاقه به  اجناس خارجی را تنوع، طراحی زیبا و با دوام بودن آنها اعلام می کند، همچنین ضمانت آنها را از دیگر دلایل خود در ترجیح کالای خارجی عنوان می کند.
معصومه، مادری که به همراه دخترش برای خرید جهیزیه به یکی از فروشگاه های لوازم خانگی کرمان مراجعه کرده‌اند نیز در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برای خرید، کالای ایرانی یا خارجی را انتخاب می کنند؟ تاکید می کند: من در گذشته برای جهاز خودم از لوازم الکترونیکی قدیمی تولید ایران خرید کرده و همچنان استفاده می‌کنم اما اکنون دخترم حاضر نیست همان برند را خریداری کند!
این مادر می گوید: جوانان فکر می کنند اگر کالای خارجی در خانه نداشته باشند جلوه خوبی ندارد و سطح زندگی پایینی را به نمایش می گذارد درحالیکه برخی اجناس ایرانی با قیمتی کمتر از خارجی ها بسیار با دوام هستند.
سمانه، دختر این مادر کرمانی که برای جهیزیه خود خرید می کند، اظهار دارد: من مواد بهداشتی و پوشاک ایرانی استفاده می کنم و البته برخی برندهای چرم ایرانی هم زیبا و با کیفیت هستند اما در لوازم خانگی و آشپزخانه ترجیح می دهم نوع خارجی را انتخاب کنم.
این بانوی جوان علت این امر را ناتوانی رقابت برخی کالاها مانند یخچال و فریزر، ماشین های لباسشویی و ظرفشویی و حتی بلور و شیشه ایرانی با نمونه مشابه خارجی خود اعلام می کند.


قیمت کالاهای ایرانی نسبت به کیفیت آنها منصفانه نیست 
وی همچنین تاکید می کند: در حال حاضر کالاهای ایرانی روز به روز در حال گران شدن هستند در حالیکه این افزایش قیمت نسبت به کیفیت آنها منصفانه و عادلانه نیست و بازاریان نیز تورم را بهانه و مطرح می کنند، در حالیکه بایستی حداقل نسبت به هزینه ای که مشتری پرداخت می کند از کیفیت بالای محصول نیز مطمئن باشد.
این بانوی کرمانی همچنین عنوان می کند: گارانتی اجناس خارجی واقعی است اما طبق تجربه من هرگاه نسبت به ضمانت کالای ایرانی مطالبه گری داشته ام درنهایت به دلایل مختلف موفق به استفاده از ضمانت نامه و پاسخگویی شرکت های مقابل نشده ام.
حسینی، یکی از فروشندگان لوازم خانگی در محدوده خیابان امام خمینی کرمان نیز ابراز می کند: بخش زیادی از فروش این فروشگاه مربوط به ظروف چینی تولید ایران و به اصطلاح اجناس ریز است چراکه در انتخاب کالاهای بزرگ مشتری سراغ جنس خارجی را می‌گیرد.
این فروشنده می گوید: البته از زمانی که قیمت دلار در کشور افسار گسیخته و اجناس خارجی نیز بسیار گران شده است، مردم نیز چاره ای جز انتخاب کالای ایرانی ندارند اما همان را هم با وسواس و پرس و جو از بین نام های تجاری مشهور انتخاب می‌کنند.


ممنوعیت ورود کالای خارجی حمایت از تولید ایرانی است 
محمدی، یکی دیگر از صاحبان فروشگاه های لوازم خانگی کرمان، ضمن دفاع از ممنوعیت ورود کالای خارجی به کشور، این امر را حمایت قاطع از تولید ایرانی عنوان و تاکید می کند: همین کالایی که با مشقت فراوان در کشور تولید می شود و از قِبَل آن کارگران و افراد زیادی نان می‌خورند، چنانچه حمایت و پشتیبانی نشود زمین خواهد خورد.
این فرد که سابقه فعالیت خود در عرصه خرید و فروش لوازم خانگی را بیش از ۳۰ سال عنوان می‌کند، چشم و هم چشمی را یکی از دلایل روی آوردن مردم به کالای خارجی دانسته و تصریح می‌کند: به عقیده من، جنس خارجی برای اغلب افراد صرفا معنای لوکس بودن را بیان می کند.


حمایت از تولیدات ایرانی نیازمند فرهنگ سازی بیشتر است
وی تاکید می کند: درحالیکه بسیاری از کالاهای داخلی همچون یخچال و فریزر و سایدها و سایر لوازم مهم خانه و آشپزخانه ایرانی، قابلیت رقابت با همتای خارجی خود را داشته و از کیفیت بسیار خوبی نیز برخوردار هستند، اما بایستی در این زمینه فرهنگ سازی بیشتری انجام شود.
سعید، خریدار دیگری است که در راهروی فروشگاه قدم می زند و قیمت تک تک وسایل را با دقت ارزیابی می‌کند، این فرد که خرابی یخچالش در اسباب کشی را دلیل آمدنش به فروشگاه عنوان کرده، می گوید: من و همسرم در زمان ازدواج ترجیح دادیم وسایل ایرانی انتخاب کنیم اما متاسفانه بعد از چند سال استفاده از یخچال فریزر، با مشکلات جدی مواجه و با پیگیری های مکرر متوجه شدیم حتی خدمات پس از فروش هم در حد شعار بوده است.
این فرد ادامه می دهد: اکنون که قیمت لوازم خارجی بسیار گران است بازهم قادر به خرید نیستیم، اما حداقل این بار سعی داریم با جستجو در بین برندهای ایرانی، بهترین و کم خرج ترین را انتخاب کنیم.


تولیدکنندگان ایرانی دغدغه محصول باکیفیت را دارند
مریم سهرج‌زاده رئیس نظارت برای اجرای استاندارد اداره کل استاندارد استان کرمان در همین رابطه در گفت و گو با خبرنگار تابناک اظهار داشت: تمامی واحدهای تولیدی که محصولات آنها شامل استاندارد اجباری و تشویقی می‌شود بایستی پروانه استاندارد دریافت کنند.
وی تاکید دارد: در ابتدا باید یکسری مدارک و مجوز به اداره کل استاندارد ارائه و واحد تولیدی در سامانه ثبت شود و علاوه بر تامین آزمایشگاه مناسب، بایستی مسئول کنترل کیفیت نیز به این اداره کل معرفی شود.
به گفته سهرج‌زاده، پس از این مراحل؛ از واحد تولیدی بازدید و شرایط آزمایشگاه نیز بررسی، نمونه برداری از کالا انجام و بعد از دریافت جواب و عدم وجود مشکل، پروانه استاندارد برای ۳ سال برای آن واحد تولیدی صادر می‌شود.
رئیس نظارت برای اجرای استاندارد اداره کل استاندارد استان کرمان تصریح می کند: روال گفته شده، شامل همه تولیدات خوراکی، شیمیایی، مصالح ساختمانی، محصولات بهداشتی، لوازم خانگی و غیره است.
وی بازرسی سرزده و نمونه برداری از محصولات، آن هم چهار مرتبه در طول سال را از اقدامات پس از صدور پروانه استاندارد ذکر و بیان می کند: بازدیدها از خط تولید، انبار محصولات، آزمایشگاه و ... انجام و در صورت دریافت نمره منفی، واحد تولیدی به کمیسیون ماده ۴۲ معرفی خواهد شد.
 سهرج‌زاده تاکید می کند: مدیران امر و قاضی دادگستری در این روال حضور دارند که قاضی بر اساس میزان جرم واحد تولیدی، جریمه‌ای را اعمال خواهد کرد.
وی یادآوری می کند: اخیرا در بحث آموزش و ارتقاء کیفیت محصولات ایرانی و همچنین فرهنگ سازی برای استفاده از تولیدات ایرانی اقدامات بسیار خوبی انجام شده است، از سوی دیگر خود تولید کنندگان داخلی نیز با یکدیگر رقابت دارند.
 سهرج‌زاده در ادامه می گوید: تولیدکنندگان ایرانی بسیار دغدغه دارند تا محصول خوبی تولید کرده و در اختیار مصرف کننده قرار دهند و ضمن در اختیار داشتن بازار، بتوانند مخاطب خود را حفظ و حتی با نمونه‌های مشابه خارجی رقابت ‌کنند.
رئیس نظارت برای اجرای استاندارد اداره کل استاندارد استان کرمان در پاسخ به این سوال که گزارش های مردمی مبنی بر بی کیفیت بودن تولیدات ایرانی چگونه پیگیری می شود؟ تاکید می کند: چنانچه مشکل مربوط به واحد تولیدی در استان کرمان باشد، مورد پیگیری بازرسی و نمونه برداری انجام خواهد شد و چنانچه مربوط به استان کرمان نباشد و به ما گزارش شود، به اداره استاندارد آن استان نامه ارسال خواهد شد.


همه واحدهای تولیدی باید مدیر کنترل کیفیت داشته باشند
طاهره زینل آبادی رئیس اداره آموزش و ترویج اداره کل استاندارد کرمان نیز در گفت و گو با خبرنگار تابناک بیان می کند: مسئولیت کنترل کیفیت کالاها و خدمات در واحدهای تولیدی و صنعتی بر عهده اشخاص حقیقی است که دارای تحصیلات لازم و تجربه کافی در رشته های تخصصی هستند.
وی با تاکید بر اینکه هر واحد تولیدی که دارای پروانه و علامت استاندارد است ملزم به داشتن مدیر کنترل کیفیت نیز هست، می گوید: بر اساس دستورالعمل تایید صلاحیت، پروانه کنترل کیفیت برای اشخاص متقاضی صادر می شود و پس از دریافت پروانه، فرد دارای آن نماینده رسمی استاندارد در واحد تولیدی خواهد بود.
به گفته زینل آبادی، تاکنون برگزاری دوره های آموزشی، کارگاه های تخصصی، نشست های صمیمی، مسابقات علمی و از همه مهمتر با توجه به اهمیت استانداردها و آثار ناشی از مشارکت مدیران کنترل کیفیت در رونق تولید، فرهنگ سازی در خصوص تولید کالای با کیفیت، مصرف کالای استاندارد و اجرای طرح توان افزایی انجام شده است.
رئیس اداره آموزش و ترویج اداره کل استاندارد کرمان یادآوری می کند: تورهای آموزشی- اردویی نیز به صورت ملی جهت ارتقاء سطح علمی مدیران کنترل کیفیت برگزار می شود.


مردم به علائم استاندارد بر روی کالاها توجه دارند
محمد پور افغان؛ مدیرعامل موسسه خانه کیفیت کرمان هم در گفت و گو با خبرنگار تابناک اظهار می کند: خانه کیفیت در واقع مرکز آموزشی و مشاوره‌ای است که اغلب برای صنایع و مسئولین کیفیت دوره‌های آموزشی برگزار می‌کند.
وی می گوید: خانه کیفیت کرمان با هدف ارائه خدمات آموزشی، طراحی مشاور و پیاده‌سازی در زمینه‌های سیستم‌های مدیریت و تکنیک‌های کیفیت، تدوین استاندارد و فنی و مهندسی در رشته‌های صنایع شیمیایی، پلیمر، صنایع، خدمات آموزشی، مدیریت منابع انسانی، حسابداري، حسابرسی، مالیات، مدیریت پروژه و ... فعالیت می کند.
پورافغان به انجام یکسری اقدامات با همکاری اداره کل استاندارد استان کرمان اشاره و تاکید می کند: با توجه به اینکه اداره کل استاندارد پیگیری‌های زیادی انجام و خود تولیدکنندگان نیز تلاش های بسیاری جهت ارتقاء کیفیت محصولات داخلی انجام داده اند، مردم بیش از گذشته به کالاهای ایرانی اطمینان پیدا کرده‌ و به علائم استاندارد بر روی کالاها نیز توجه دارند.
وی می گوید: در حال حاضر اعتماد به کالاهای ایرانی بیشتر شده و این اطمینان در حال افزایش است و از طرف دیگر با اعمال تحریم‌ها و گرانی، مردم گزینه های دیگری به جزء انتخاب کالای ایرانی ندارند، به همین جهت تلاش می‌کنند با کیفیت‌ترین را انتخاب کنند.
انتهای پیام/س

اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار