به بهانه روز کتاب و کتابخوانی؛

برای آشتی با کتاب هنوز دیر نشده است

گروه استان ها- ۲۴ آبان ماه در تقویم ایران روز کتاب و کتابخوانی نامیده شده و این روز فرصت مناسبی برای برنامه‌ریزی و فراهم آوردن شرایط آشتی جامعه با کتاب و کتابخوانی است.
کد خبر: ۱۱۸۹۳۴۱
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۳ 14 November 2024

برای آشتی با کتاب هنوز دیر نشده است

به گزارش خبرنگار تابناک از کرمان، هرچند که در عصر تکنولوژی و بارش بی رویه افکار و اطلاعات در اینترنت و فضای مجازی، اغلب مطالعه متون بلند و کتاب‌های حجیم از حوصله بخش زیادی از افراد خارج شده است اما همچنان سرانه مطالعه در کشورهای توسعه یافته چشمگیر است و کتابخوانی نه تنها کاهش نیافته بلکه حتی کودکان و نوجوانان نیز در این زمینه بسیار راغب و فعال هستند. 

با توجه به اینکه جلوه‌های بصری نسبت به متن از جذابیت بیشتری برای مخاطب برخوردارند، از این رو برنامه‌هایی مانند یوتیوب، ویمئو، اینستاگرام، تیک تاک و ... با نمایش ویدیوهای کوتاه و جذاب مخاطبان بسیاری را به سمت خود جذب کرده‌اند.

با این وجود همچنان مقوله کتاب و کتابخوانی بهترین، ماندگارترین و موثرترین شیوه برای افزایش دانش، تقویت حافظه، افزایش تمرکز، کاهش استرس و بهبود توانایی قدرت بیان تلقی می‌شود.

کتاب از گذشته‌های بسیار دور در فرهنگ ایران جایگاه ویژه‌ای داشته است و وجود شعرا، نویسندگان، پژوهشگران و تاریخ نگاران بزرگی که در عرصه فرهنگ و هنر ایران و جهان خوش درخشیده‌اند، گواه این مطلب است. اما علی رغم داشتن منابع فرهنگی غنی و پتانسیل های یاد شده، متاسفانه بایستی پذیرفت که سرانه مطالعه در ایران نسبت به سایر کشورهای جهان پایین است و کتاب هم اکنون در سبد خرید خانواده‌های ایرانی جایگاهی ندارد.

از سوی دیگر تمایل به مطالعه و خواندن کتاب در بین کودکان، نوجوانان و جوانان نیز چندان مشهود نیست و اغلب به خواندن مطالب درسی اکتفا می شود، یکی دیگر از دلایل این امر، گران بودن کتاب عنوان می‌شود بنابراین ضرورت دارد این مقوله آسیب شناسی و از جنبه‌های مختلف بررسی شود.

کتابی که یار مهربان و بهترین دوست نامیده می‌شود در حال حاضر بسیار غریب و تنها در گوشه کتابخانه‌ها خاک می‌خورد و عموما بعنوان بخشی از دکور کافه‌ها و پس زمینه‌ها استفاده می‌شود.

نسل کودک و نوجوان کشورمان نیز شخصیت‌های کارتونی و سینمایی برگرفته از داستان های خارجی را بیش از شخصیت‌های اصیل و داستان‌های حماسی ایران می‌شناسند که در این زمینه نحوه پروپاگاندای آنها و توجه و فرهنگ سازی از سنین پایین را نباید فراموش کرد.

ترغیب افراد جامعه به سمت کتاب و کتابخوانی بایستی از سنین کم انجام شود و این امر همت آموزش و پرورش و نهادهای متولی، رسانه‌ها به ویژه صدا و سیما، خانواده‌ها و.... را می طلبد.

چنانچه توقع جامعه‌ای دانا، آگاه، پرسشگر، پذیرا، فهمیده، دارای شعور بالای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و غیره داشته باشیم بایستی آنها را با کتاب آشتی داده و بیش از پیش فاصله بین این دو را کاهش دهیم.

علاوه بر موهبت‌های یاد شده، کتاب مسیری ایمن، جذاب، زیبا و شگفت‌انگیز از داشته‌ها و اطلاعات است که انسان را از تنهایی در انزوای ناآگاهی به دنیای بی‌نهایت می‌برد و افزون بر اینکه تقویت مهارت ارتباط با افراد در اجتماع را به همراه دارد، روحیه مطالبه‌گری، انتقاد پذیری، صبر و بیان درست احساسات را در خواننده ایجاد می‌کند.

کتاب آشنای غریبی ست که بی‌توجهی به آن مضرات، آسیب‌ها و خسارات جبران ناپذیری را برای ما به دنبال دارد، اما نکته خوشایند این است که هنوز هم برای دوستی دیر نیست و هرچه سریع‌تر بایستی کتاب و کتابخوانی را دریافته و با یکدیگر آشتی کنیم.

یادداشت: فهیمه افضلی

انتهای پیام/س

اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار