کد خبر: ۲۹۰۳۴۷
تاریخ انتشار: ۱۴ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۱ 04 September 2016
به گزارش تابناک یزد،"عقدا"، شهری به قدمت تاریخ، که مورخان شكل‌گيري آن را به قبل از ساسانیان نسبت داده‌اند. از اين شهر كه دروازه ورودی استان یزد از شمالی‌ترین نقطه این استان کویری محسوب مي‌شود، به عنوان پیشانی شهرستان اردکان نيز یاد كرده‌اند.

نكته حائز اهميت در مورد اين شهر اين است كه شاید در کمترین محدوده جغرافیایی ایران بتوان این اندازه جاذبه گردشگری را در یک بخش کوچک نظاره‌گر بود؛ غار شگفت یزدان با ستون‌های استالاكتيت و استالاگميت که چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند، باتلاق گاوخوبی، کال نمک عقدا، کوه‌ها و کوه پایه‌های دیدنی و دشت‌های وسیع که گسل‌های زلزله در آن واقع شده، تنها بخشی از جاذبه‌های طبیعی این شهر است.

از نظر جاذبه‌های توريستی نيز مي‌توان به اماكن ديدني و زيبايي مانند قلعه تاریخی "یاغ میش" جای مانده از دوره ساسانیان که استاد پیرنیا به ارزشمندی آن اذعان كرده است، قلعه "خرگوشي" از قلاع 999گانه شاه عباسی، قلعه "انارستان" مربوط به دوره صفویان، کاروانسرای "ابوالقاسم رشتی" مربوط به دوره قاجاریه، بزرگترین آب انبار بیابانی ایران با ظرفیت بیش از 240 متر مکعب آب، معماري ورودی شهر مربوط به دوره ایلخانی، مسجد جامع و مسجد هلاکوخان، چاپارخانه، مسجد طیب و خانه "خالو میرزا" اشاره كرد كه معرف پیشینه تاریخی عقدا هستند.

عقدا، شهر عالمان و بزرگانی مانند فاضل عقدایی، سید فضل‌الله طباطبایی یزدی، سید عزیزالله عقدایی،  میرزا رضا کرمانی(عقدایی)،  فرهاد آییش، علی افخمی، ملا اسماعیل عقدایی، سید جعفر طباطبایی عقدایی، سید عبدالعلی عقدایی مشهور به عقدایی بزرگ، زین العابدین عقدایی،  خطایی عقدایی،‌ غلامرضا خواجه سروی و سید روح‌الله عقدایی نيز هست كه هر كدام چهره‌ای ماندگار در این بزرگ شهر کوچک به شمار می‌روند.

مسئولان و مديران اين شهر در سال‌هاي اخير در تلاش براي آباداني هر چه بيشتر و معرفي آن به گردشگران هستند كه البته در اين رابطه با كمبودها و مشكلاتي نيز مواجه هستند.

"محمد افخمی عقدا" رئیس شورای اسلامی شهر عقدا و از فرهنگیان بازنشسته این شهر در گفت‌وگو با ايسنا – منطقه يزد، از مهمترین اقدامات صورت گرفته براي معرفي ظرفيت‌هاي اين منطقه را ارتقاي موقعيت سياسي آن از بخش به شهر از هشت سال پيش ذكر كرد و افزود: در اين مدت بيشترين پتانسیل برای بازسازی میراث فرهنگی و جلوگیری از تخریب بافت تاریخی شهر در سال جاري بکار گرفته شده است.

وي در اين باره اظهار كرد: در همين راستا نيز تاكنون محلات تاریخی هلاکو، چارسو و اطراف حسینیه بزرگ، مدرسه علمیه، اطراف خانه نخل، آب انبار دو درگاهی و چندین محله و خانه تاریخی دیگر، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.

افخمي خاطرنشان كرد: البته اين اقدامات از سوي شوراي شهر و شهرداري با ثبت ملي و تملك بسیاری از منازل تاریخی انجام گرفته است.

نویسنده کتاب "عقدا بزرگ شهری کوچک" با بيان اين که طرح بازآفرینی بازار قدیمی و اصلی شهر و نورپردازی قسمت‌هایی از بافت تاریخی از ديگر اين اقدامات بوده است، عنوان كرد: ساماندهی ورودی عقدا با توجه به جایگاه این شهر به عنوان دروازه ورودی استان با بودجه 40 میلیارد ریال در حال انجام است.

رئيس شوراي شهر عقدا با اشاره به تامين سرمایه‌‌ي این طرح از محل اعتبارات ماده 180، گفت: طرح مذكور در سه فاز طراحی و از ابتدای سال جاری آغاز شده كه هم‌اكنون از پیشرفت فيزيكي 30 درصد برخوردار است.

افخمی اجرایی شدن طرح جداسازی آب شرب و فضای سبز این منطقه کویری را از اقدامات ارزشمند و برنامه‌ریزی شده ذكر و تصريح كرد: البته اجرایی شدن و حفر چاه آن در گروي تامين اعتبار لازم در اين خصوص است.

وي از اقدامات رفاهي صورت گرفته براي مردم محروم اين شهر نيز به تجهیز 9 میلیارد ريالي آزمایشگاه عقدا به دستگاه‌های جدید آزمایشگاهی و همچنین خرید یک دستگاه یونیت دندان پزشکی برای بخش دندان پزشکی شهر با سرمايه‌گذاري 100میلیون ریال از بودجه شهرداری اشاره كرد.

این مقام مسئول بیشترین بخش تامین اعتبارات شهر عقدا را از منبع اعتبارات ماده 123 ارزش افزوده صنایع خواند و گفت: متاسفانه رکود اقتصادی سال‌جاری، منابع درآمدی شهر عقدا را نیز تحت تاثیر قرار داده به گونه‌ای که در اجرایی کردن خیلی از طرح‌ها با کمبود بودجه روبرو شده است و با ادامه‌ي اين روند فاقد درآمد پایدار خواهد شد.

وي صنعت را به شمشیری دو لبه تفسیر کرد که در یک سمت آن پیشرفت و درآمد‌زایی برای مردم و در سوي ديگر آن آلایندگی و مشکلات ناشی از آن قرار دارد.

وي ادامه داد: اقدامات شایسته مسئولان استان و شهرستان در جذب سرمایه‌های عظیم در بخش صنایع فرصت مناسبی را برای مردم این منطقه بوجود آورده است و نباید فقط مسئله آلایندگی آن را برجسته کنیم، هر چند که این موضوع نیز تاثیرات سوء خود را داشته که با برنامه‌ریزی بهتر می‌توان به بهترین شکل ممکن آن را مدیریت كرد.

افخمي در پايان نيز متذكر شد: البته مناطقي مانند عقدا که سهم عظیمی از آلایندگی‌های ناشی از وجود صنایع را نصیب خود کرده‌اند، توجه‌ي بیشتر و در کنار آن تخصیص اعتباراتی ویژه‌تری را می طلبند که نباید از نگاه مسئولان مغفول بماند.

"ناصر پایدار اردکانی" بخشدار عقدا نیز در گفت‌و‌گو با ایسنا – منطقه يزد، به نیازهای  این بخش اشاره و اظهار كرد: بزرگترین چالش این منطقه، عدم وجود موقعیت شغلی براي نیروی جوان عقدا است كه اصلی‌ترین عامل مهاجرت بیش از نیمی از جمعیت این شهر به حساب مي‌آيد.

وي عنوان كرد: متاسفانه در حال حاضر عقدا فقط به اسم، یک شهر است اما از لحاظ خیلی از امکانات همان بخش و روستا بیش نیست که باید مورد توجه و حمایت بیشتری قرار گیرد.

پايدار اردكاني به موقعیت خاص و نزدیکی این شهر به دو خط ریلی در شمال و جنوب این منطقه و امكان راه‌اندازی بندر خشک در آن اشاره كرد و گفت: البته مطالعات اين طرح نيز به همراه اخذ مجوز برداشت آب‌هاي فسیلی در منطقه انجام شده است و قابلیت اجرایی دارد.

وی در بخش ديگري از سخنانش خاطرنشان كرد: باید مسئولان استانی نیز نگاهی متفاوت به شهر عقدا داشته باشد چرا که عقدا دروارزه ورودی شمالی استان است مطمئنا حاصل توجه به اني منطقه از استان می‌توانند در جذب مسافران و گردشگران بيشتر تاثیر بسزایی داشته باشند.

پایدار از مسئولان خواست تا به جای این که سرفصل جمعیت را مبنای برنامه‌ریزی‌های خود قرار دهند، توجه به نیازهای مناطق را در برنامه‌ريزي و اختصاص اعتبارات لحاظ كنند.

وي از برنامه‌‌ریزی براي توانمندسازی این شهر با نگاه به طرح‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری و درآمدزایی و به تبع آن رضایتمندی حداکثری مردم خبر داد.

بخشدار عقدا در پايان نيز با بيان اين كه  در صورت اجرایی شدن برنامه ششم توسعه که بخشی از آن به تقسیم عوارض ناشی از آلایندگی‌های صنایع اشاره دارد و تجمیع عوارض در مرکز استان، بیشترین ضرر شامل شهرهایی چون عقدا خواهد شد، گفت: در اين صورت عوارضي كه نصيب شهری چون عقدا واقع در مجاورت آلايندگي صنایع می‌شود با شهرهايي كه هیچگونه آلایندگی از سوی صنایع ندارند، برابر خواهد شد.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار